Mit csináljak az új lakótárssal?

2008. október 30., csütörtök

Opera képek

Kívülről pedig ilyen. A kép azért különleges, mert az én fejem szolgált a fényképezőgép állványául...Bár ez inkább szomorú, mint vicces....
Belülről ilyen, bár ennek nincs freskó a plafonján csak csicsás csillár, de mondjuk magasabb, mint az otthoni.
Az operába művelődni járó csapatunk. Nekem a fekete cipő meg 10 centi hiányzott, mint ahogy az a képen is látszódik.

Scrubs

Sablonos dolog azt mondani, hogy függök a kedvenc sorozataimtól. Nem inkább a megszokástól. Attól, hogyha valamit kipróbáltam és jó volt, akkor maradok annál a dolognál. Például az epernél, a Városligeti korcsolyánál, a L.É.C.-nél és mondjuk a Jóbarátoknál, és most a Die Anfänger-nél (Scrubs). Régen a Knight Riderrel volt ilyen, biztos betegség, vagy addikció...
De nagyon föl tudom idegesíteni magam, amikor az ázsiai nőci a maga 50-60 évével beül reggel a TV elé és max hangerővel bömbölteti John McCain-t és John Larry-t a CNN-en. Főleg azok után, hogy vasárnap este ő volt megsértődve azon, hogy véletlenül Pókember 1-t akartam nézni, és közben beszélgettem az egyik lánnyal a szintről. És a kérdésére, hogy most TV-t nézünk vagy beszélgetünk, voltunk szívesek megmondani neki, hogy igen, mindkettőt. Takarodjon haza Ázsiába! Különben is koliban vagyunk, és mint olyan, a TV az enyém. Ha nem akkor kinyírok valakit, legalábbis morcos leszek, mint ma reggel. (és ez nem az operának tudhtó be) Dokikat AKAROK NÉZNI:'(VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.
Esetleg valaki torrenttel kisegíthet, de kizárólag csak német nyelven.:-)

Staatsoper

Tegnap este a bécsi operát is sikeresen megtekintettem.

Pesszimista szemszögből azt is mondhatnám, hogy Ondi késett; elfelejtettem, hogy balettet nézünk, és csak álló jegyünk van.
Mindezeket leszámítva igazán szép belülről az épület, az előadás jó volt (, de nem igazán a balett az én műfajom, ahol streccsgatyában nézhetem Rudolf főherceg ugra-bugrálását, pörgéseit. Néha azon gondolkodtam, hogy föl kéne locsolni a színpadot vízzel, esetleg ha valahol lenne rajta egy kis jég, korcsolyával izgalmasabb lennének a piruettek. És párszor igazán megrúgdostam volna a mögöttem álló spanyol kölköt, csak a poén kedvéért.) A történet sablonos, Mayerling tragédiáját mondja el, szavak nélkül. A hangszerelés szerintem közepes, esetleg jó, de mivel hogy nem ismertem (balettból csak a Diótörő, és a Hattyúk tava mond valamit), annyira nem is volt fontos. 3 óra állás után, igaz szegény Erasmusosnak ez a leggazdaságosabb megoldás a művelődésre, megérdemeltem térten nyugovóra az este.

2008. október 28., kedd

ennyi...

Zala kedvéért pár vicces történet, remélem Vini nem veszed rossz néven...

A városnézés Vinivel mindig nagyon vicces, el sem tudom mondani, mennyi izgalmas és érdekes dolog történik az emberrel ilyenkor. Vince képes a leges-legnormálisabb helyzetekből is poént fabrikálni. Példának okáért röviden megosztotta a szomszéd török csajjal, Mügével, hogy odahaza mi zsírral főzünk( "we do it with fat"), de hogy a törököknél maradjunk. Egyik este megéhezett a kis magyar delegációm. Nem akarták felfalni előlem az otthonról kapott utánpótlást, ezért nyakukba vették a várost. Meg sem álltak az első kebabosig (ez otthon a gyros, csak az jobb, mint itt ez...). Vini első kérdése: "Can I have a Wiener Schnitzel?" Ugye tudvalevő, hogy bécsi szeletet, nem az utcán és főleg nem a törökök árulnak. A dolgokat tovább tetézve, mivel a dürüm-kebab-falafel nem volt jó, a következő kérdés merült fel kedves barátomban"And Where can I eat WS" Na, erre begorombult már a török csávó... Mindenesetre nekem még úgy is tetszett a dolog, hogy nem voltam jelen az esetnél.

Aztán még délután közösen becsöngettünk a Burgkapellébe, és mivel 2 perc után sem jött válasz, otthagytuk a még folyamatosan berregő csengőt, és a Schatzkammerbe menekültünk, mikor kijöttünk még mindig szólt...

Legalább is ez lett volna a dolog legviccesebb megoldása, de szerencsére nem így történt:-) "Szánalmas" is lett volna

Ismét Clubschiff


Ez is a bulihajón készült, Rafael, Nicolas, és jómagam. Tényleg jó este volt. A srácok a régi koliból vannak egész jól megvagyunk, bár már nem nap, minr nap futunk össze, de hát a barátság örök...

2008. október 27., hétfő

Bulihajó!


Uccsó megjegyzés a vínersnicceles történet és a burgkapelle kapucsengőjét későbbre hagyva.
Pénteken Erasmusos buli volt egy állóhajón, talán eddig a legjobb. Viniék is részt vettek rajta bár ezen a képen csak Gergő látszódik a háttérben.
De ugye a lényeg ebben az öt hónapban mindenképp én vagyok, szóval na zdrovi!!!

2008. október 26., vasárnap

Vízesés



Ez is a parkból van, nekem tetszik, bár Ondi fényképezte, Müge- a török lány- kamerájával, így nem a legeslegjobb az egész, de hát ez van. Bezzeg én tök jó képet csináltam mindenkiről...:P (Már megint az egó. :D )

Türkenschanz Park



A folyamat vicces de végül is sikerült felszállnom a bronzkancára.
Megkéstem picit,de szerintem megérte várni. És teljesen megnyugodtam, nem csak én tudom, hogy jó seggem van, hanem mások még fényképezik is...:P

2008. október 25., szombat

Schatzkammer





Szerintem a képek ismét magukért beszélnek, minek is szaporítsam tovább a szót.
(az osztrák császári korona, Bonaparte őfelsége, a Bocskai korona és végül a német-római császár koronája)

KHM








Vincéékkel ismét bekeveredtünk ma a városba, a célpont többek között a Kunsthistorisches Museum és a Schatzkammer volt. Mutatom a képeket...(az egyiptomi kiállítás, egy víziló szobrocska, Gemma Augustea, a nagyszentmiklósi kincs egy darabja, Archimbaldo: Nyár, Brueghel: Téli vadászat és egy kép a kupolából...)

2008. október 24., péntek

Barátok közt Vol. 01.

Megérkezett az első turnus!

Tegnap megtörtént a becsekkolás. 5 barát jött volna, de csak 3 lett belőle. Végeredményben ez így jobb is, mivel még épp, hogy elférünk. De nagyon sajnálom, hogy pölö Dusán nincs itt, pedig neki is szerveztünk programot.

Tegnap városnézés volt. Nem részletezem. Ma meg kiscsaládom is kilátogatott. Erőltetett menet volt picit, de szerintem mindenkinek tetszett a város, a Karlskirche, és végezetül a Grand Tour a Schönbrunn-i kastélyban, kastélyparkban. Kár, hogy a Gloriette zárva volt, mire megérkeztünk. De ettől függetlenül szerintem minden jól sikerült. Képek jönnek:)

2008. október 21., kedd

Egy unalmas vasárnap este






Egy tökéletes estéhez, kell egy jó koliszoba, két szép ismerős, némi ital a hűtőből, jó zenék, hangulatfelelős...
Ez mind nem volt meg sajnos, ezen az este...
("Ezeket a képeket azért láthatják, mert a szolgáltatásunk nem működik zavartalanul."
Üdvözlettel: Bill Gates, és a Picassa programm kitalálói...)

kedd

Kérésetekre próbálok írni minden nap. Sok-sok szöveget, meg igyekszem képeket is feltölteni, de lassan kapom meg a képeket többnyire.

Amúgy eddig ma nem sok történt, írhatnám azt, amit tesómnak szoktam: aludtam,ettem,aludtam, plussz kis TV, meg net. Ja, meg meg csináltam a hand-out-ot, lehet nyomtatni. Voltam a Haus- Hof- uns Staatsarchivban,lehet kutatni, sőt még egy Csáky grófot is megismerhetek a végén. Jelenleg meg abbahagytam az NS-Staat és Hitler holocaustjáról való olvasást. Sötét van, Ondi alszik épp, én meg megint éhes vagyok.

Egy átlagos nap...

2008. október 20., hétfő

20.10.2008.

Kétarcú volt a mai nap.

Egyrészről ma értem el odáig, hogy frissíteni is tudtam a blogot. Elolvastam, kijegyzeteltem mindent a hétre, de még segédletet is készítettem, és kirándulást is szerveztem. Fárasztó. Ma meg agyleszívás, délután 2-től este 8-ig csak német: zsidók,filmek és terrorizmus németül. Néha tényleg elgondolkodom azon mi lesz itt még később, és a hét nehezebbik rész hátra van. Referálás 10 percben, németül természetesen, aztán jön a család, meg Vini-Dusán fémjelezte túrista csoport:) és ismét fordíthatok...
De pozítívumként említhetem, hogy ma sikerült beszélni a Haus- Hof- und Staatsarchiv magyar delegáltjával, holnap fogad. Éljen a publikációm!

A hegyen




Pár kép az élményekről.

Heuriger


Hát épp a lengyel kolóniával koccintunk a közös történelemre, valamint az örök barátságra, a képen feltűnő partizán cseh, az a hatalmas állat mögöttem, a szobatárs, őt is bevettük...
Megjegyezném, hogy az otthoni pálinka jobb, nem is kicsit, bár én nem vagyok szakértő...:P:)

A csapat


Lelkes csapatom, barátaim, ismerőseim és az ő ismerőseik...
(görög,lengyel,cseh, francia, román, török, német, spanyol, kínai,olasz és természetesen magyar kooperáció:) Lehet csatlakozni!!!

Fenn a hegyen...

Átlagos programnak indult.

Kiterveltem egy jó kis sétát a környéken, mellette kastély látogatást, meg ha már megtaláltam akkor egy heuriger megkeresését is. Szét küldtem a leveleket, és nem vártam a csodát. Tudtam, ha otthon is szervezek valamit, a meghívottak fele sem jön el...5-6 emberrel számoltunk.

Mire kiértünk a gyülekezőhelyre: nem több, mint 20 lelkes ismerős és ismeretlen várt bennünket, hogy jönnének sétálni. Uhhhhhhhhhh. Ugye???

És mindenki lelkesen jött nézelődni, kastélyt keresni. Bár 20 ember koordinálása közben problémák merülnek fel. Volt is minden, de végeredményben jól sikerült a délután.
Igaz a lengyelek átrohantak a parkon, ahol én nagyobb sétát terveztem, valamint a kinézett kastély zárva volt aznap délután. De a tradícionális osztrák-német borospince (heuriger) mindenkinek örömet okozott. És ahogy hallottam mindenki örült, hogy szerveztünk magunknak egy jó és tartalmas délutánt.

A délután későbbi részében a kemény maggal még megmásztuk a Schafberg 399 méteres csúcsát, ha másért nem a gyönyörű kilátásért megérte. No meg este hibátlanul aludtam:)

2008. október 19., vasárnap

városnézés

Hétvégi programom első része:

Veronika meghívására kicsit szétnéztünk a városban pár Erasmusos ismerőssel. A lányok szokásukhoz híven késtek...
A Naschmarkt felé vettük az irányt miután kiegészült a csapat. Hát, érdekes hely, mindenesetre, ami kaja a világon létezik, szerintem megkapható arrafelé, és emellett ruhák, lomok miegymás.
Ki kell próbálni a friss falafelt, ha kínálnak, meg ingyért van, no:)Csak utána gyorsan álljunk odébb, mert a végén rádsóznak valami teljesen hasznavehetetlen dolgot.
Pölö Paola, az olasz lány csak mozzarellát keresett, és ehelyett rásóztak kb. 50g Fetát. De tetszett az üzlet.Nekem legalább is.

Aztán meg Hundertwasser keresése. Ami Ondrejjel és Terezával nem sikerült-a helyi szemétégetőt nézték annak-az most Veronikáékkal igen. Megtaláltuk a híres épületet. Megjegyezni, pénteken este 6tól kedvezményes ital és kaja árak-happy hour:)Amúgy semmi extra, a kilátogató magyar túrista csoporton kívül, meg hogy a tartalmas program után ismét sikeresen végrehajtottam a mosás fedőnevű hadműveletet...
Szóval érdekes volt a szombat.

2008. október 16., csütörtök

Technikai infó

Rajta vagyok az oldal további fejlesztésén, sajnos odakint esik az a nyavalyás eső, tehát nincs más dolgom a tanuláson kívül, na jó este Kiss me deadly-t nézek Kovács Abdrás Bálint t. ú. nagy örömére, meg azért mert film noire.
Szóval, megjegyzéseket lehet regisztrálva és névtelenül írni, idáig nem tudtam jobban megoldani, de esetleg a névtelen felfedheti inkognitóját egy helyes kis aláírással...
Videóhoz elem kell akinek van az postázzon párat, nekem elfogyott, a diavetítéssel meg jelenleg szenvedek, de lesz...

Peti

2008. október 15., szerda

Prater, este


Na, sikerült ismét több, mint 45 percet ismerősökre várni, nemcsak otthon van ilyen. Szóval annyira bedühüdtem a végén, hogy az egyik túrista járta meg a dolgot. Ezt láthatjátok a fenti képen...:@Amúgy a Praterben este 11 után nincs semmi. Jegyezzétek meg!
Jupííííííí!
Elértem a 30 fős látogatottságot:)
Tiszta családias a hangulat így...

2008. október 13., hétfő

Hétfő

A végén még olyan leszek, mint Garfield.

Nincs semmi bajom a hétfőkkel, nem tehetnek róla, hogy velük kezdődik minden hét. De a fejfájással egybekötött reggeli ébredés nem tud vicces lenni...
Aztán délután jött a nap fénypontja: JUGENDVERFOLGUNG!!!!!!
Tudom bölcsészkaron vagyok itt is, és a bölcsész kenyere egyedül a beszéd ( na jó esetleg a sör). És a magam által emlegetett örökérvényű mondatot is idecitálhatnám, miszerint: "Amit egy mondatban el mondhatsz, azt háromban is el lehet."
De hogy egy A4es papíron lévő 15 egyszerű kérdésről (forráselemzés), hogy lehet több, mint másfél órát szinte folyamatosan beszélni, németül. Ellenségemnek sem kívánnám...
De túléltem, sőt jutalomból bemehettem arra az órámra (kései újkor-terrorizmus és fundamentelizmus), ami ma elmaradt, csak én elfelejtettem. Szerencsére nem én voltam egyedül ilyen lütyő. Jelenleg ez van.
Holnap jobb lesz. Fordíthatok, kiselőadást készíthetek, plussz városnézést is tovább kellene folytatni, csak elemem nincs a fényképekhez, de majd szerzek...:)

2008. október 12., vasárnap

Erasmus Opening Night 10.10.2008

Hát igen a többiek valahogy eltűntek mellőlem,
pedig még mindig aranyosan mosolygok(mindenesete asszem erről fogom a közelebbi szavazást elindítani:).
Amúgy a Palais Eschenbach gyönyörű(az első Erasmusos nyitóbuli helyszíne) csak egymillió embernek pici, nem értem, errefelé mindig teltházasak a bulik, és úgy érzem kicsit öregszem. A fesztiválokon jól viseltem az embertömeget magam körül, de ha zárt térben, ezer fokban, frissítő nélkül kell bulizni, az már zavar.
Még szerencse, hogy kéznél volt Tina(Ondrej iskolatársa?! Ukrajnából). No meg a török kompánia is előkerült, biztos jól mondogattam az "aalau akhbar"-t (csak képeket nem találok sehol, pedig emlékszem, hogy készült).
Bár megjegyezném a kép csalóka, egyedül egész jól mozog a lány, de amikor bevetettem magam:P, akkor nem ment neki, biztos a falábam miatt...

2008. október 11., szombat

01.

Szerda este sikerült végre összeülni Nicolas-val és beszélgetni a helyi francia kompániával. A legviccesebb az egészben az, hogy Gallia kiválóságai mind beszélnek németül....Jó igaz, mint ahogy azt André(echte német) megjegyezte, az akcentusukról fel lehet ismerni őket, de mégis jelent valamit a dolog, nekem legalább is.
Továbbá meglepő, hogy Nicolas kedvenc országa hazája mellett Németország, és szeretne ott dolgozni később.Ennyit a sztereotípiákról.
Végezetül beszélgettünk az otthonunkról. Arra jutottunk végeredményben, hogy mind Budapest, mind Párizs csodálatos az oda ellátogatóknak, de aki tovább marad, az az árnyoldalakkal is megismerkedik. A tömegközlekedés mindenhol lassú, tömeg van, no meg kutyaszar az utcán (gondoltam arra is hogy közzétehetnék egy képet Bécs utcáiról, mert itt is van ám...), na meg ugye bevándorlók, romos épületek, a zöld területek hiánya mind-mind negatívumként jelenik meg, egy párizsi francia gondolataiban, meg a mi fejünkben is. Sőt nálunk ez hatványozottabb.
Pedig Budapest szép, ahogy Párizs is, a maga módján.

2008. október 10., péntek

@ Down Under


Bár mindkét képen hülye fejem van, de a lényeg látszik, élek, megvagyok.Ezúton is köszönöm a képeket Vircsának, bár még nem tud magyarul, de nem kérdés hogy tudni fog.A képek kedden készültek.

Jak sie masz? (Hogy vagy?)

Lengyelül is tanulok mint kiderült...

Mindenképp érdekes téma a környező népek nyelvét tanulmányozni, de mindenképp tanulságos.
Tegnap este a cseh-magyar barátság jegyében oktattak szlávul én meg barátaimat magyarul,
ma meg lengyel Ania-val. A végén a német és angol mellé hazaviszek valami kelet-európait. Amúgy nem is bánnám. Bár a piwo eddig is megvolt, de lassan bővül a szókincsem...
Majd készítek szószedetet, csak hogy mások is okuljanak...

2008. október 8., szerda


Mai gyöngyszem

Városnézés közben véletlenül az Augustinerkirche-be is eljutottam.
Csodálatos...

Csocsóóóó!Végre:)

Már vagy két hete nem játszottam egyetlen normális meccset.Jó múlt héten már volt egy gyengébb szárnypróbálgatás, de a tegnapi volt az első igazi.

Szerencsére nem késtem el a találkozóról előtte. Ugye a nők a világon mindenütt egyformák. Itt is késnek.Ettől függetlenül jó társaságot nyújtanak.Szóval kösz az estéért Vircsa(cseh nyelvből nem vagyok nagyon jó, szóval csak fonetikusan).A legviccesebb, hogy ha Veronikaval vagyok, mindig eltévedek Bécsben.De megbeszéltük, az ő hibája. A biztonság kedvéért Pilgrimgasse-U4-Down Under.
A társaság jó volt mint mindig. Főleg egyetemi arcok, meg pár Erasmusos (olaszok,egy görög,meg ugye a währingi különítmény).Mint pár embernek azt már meséltem, a hely olyan mint a Szimpla, csak kisebb, és a mi Szimplánknál nincsen jobb, ezt még ők is tudják.(Hajrá Szimpla franchise!!!)
Na, és mint mondtam a csocsó mellett újabb és újabb játszótársakra, pajtásokra tehet szert az ember.Ennek ékes bizonyítéka Arne barátom. Mivel Hóhér közel s távol nincs, sőt Marci, Omli meg Tomi is otthon rontja a levegőt, hát új csapattárs után kellett néznem. Nem részletezem, sikerrel jártam. Nyertünk is háromszor(3ból:P),ingyé'. Bár én teljes mértékben hozzá vagyok szokva a fedett Könyvtáras asztalunkhoz, ez sem rossz. Megjegyezném, hogy a snake lehetetlen, 10ből tízszer kirepült a labda a pályáról, viszont erővel mindent lehet korrigálni. (Zsolti neked tuti tetszene.)
Az este végén meg haza...Jó volt arra gondolni, hogy ma a mosás után vasalhatok is...

2008. október 7., kedd

RC Vol. 02.

Ride club tegnap este...
A srácok magyarok(ELTE-Corvinus kooprodukció), a lányok meg Szlovéniából, Lengyelhonból és asszem Görögországból vannak.

Az első karaoke est...

2008. október 6., hétfő

MEGCSINÁLTUK!!!:)

Szerencsés nap. Mindenképp így kell értékelni a mait.
Megvan a Meldezettelem, a Meldebestätigunggal együtt, van diákom, már nem utazom feketén a metrón(semesterticket), és túl vagyok az első órán, sőt órákon.
A nemzetiszocializmusos kifejezetten élvezhető volt, és nagyjából majdnem mindent értettem is, de érzem fejlődni nem ártana, azaz van hova:)Bár vicces volt érzékelni, hogy nemcsak otthon van 48 ember egy szemináriumon.Itt is a meghirdetett max. 25 fő helyett.
Aztán meg újkor előadás, terrorizmus és fundamentalizmus.És szintén érthető volt.Öröm minden fokon.
Aztán az este a jól megérdemelt Ride Club.Kár, hogy a 7-8 közötti ingyen pia osztásról lemaradtam azt élveztem volna...:(:'(Mindenesetre tartom magam a jó ELTE-s szokáshoz, és megy a fabózás(néha már komolyan magamra sem ismerek) Szóval Kata kösz a bíztatást, volt értelem anno.Újabb magyarokkal sikerült találkozni az eddigieken kívül, plussz a vasárnap esti Heurigerezés közben megismert Ania ismerőseivel sikerült közelebbi ismerettséget kötni, majd holnap Stammtischnél folyatatódik minden, reményeim szerint.

2008. október 5., vasárnap

tegnapi schönbrunn


na sikerült a jobb oldalra pár képet beillesztenem a tegnapi kirándulásról,
a cseh különítményt meg ideteszem:)
Balról jobbra(Veronika, Ondrej, Teresa)

after a long time

Sziasztok!

Blogomban bécsi élényeimet szeretném gyorsan és lényegretörően megosztani Veletek, kezdő vagyok az ilyenek írásában, de majd igyekszem az oldal hangultos kialakítását megoldani

Na pusszantás!

Peti